Предизвикателството да се преместиш с малките си деца в ново жилище
top of page

Предизвикателството да се местиш с малки деца в ново жилище

Промените понякога могат да изправят на нокти малчуганите

Способността на децата да се справят с преместванията се влияе пряко от тяхната възраст и от мястото, на което предстои да се пренесат. Когато децата са по-големи, стресът и емоционалната страна на нещата са приоритет. Когато се местите с бебе основната задача е да осигурите физическият му комфорт по време на преместването. Бебетата имат нужда от постоянното присъствие на родител. Вашето дете, без значение на каква възраст е, трябва да бъде подготвено, за да не се изненада неприятно. Ако то е по-голямо, поговорете с него/нея колкото се може по-рано за предстоящото преместване.

Вашата роля като родител е да осигурите физически и емоционален комфорт на малчуганите. По време на смяната на жилището е възможно да наблюдавате децата си да изпитат доста емоции като: вълнение, гняв, тъга, страх. Помогнете им да превъзмогнат емоцийте си като обсъдите с тях всичко свободно и отворено, като с възрастни хора. Когато едно дете се почуства уважавано и оценено е по-лесно да се осъществи пълноценен разговор с него.

Ето няколко съвета, с които да подготвите малките за събитието:

  • Дайте на децата си цялата информация, с която разполагате за новото място. Опишете им детайлите.

  • Насърчете ги да запомнят новият адрес, за да могат да го дадат на приятелите си и да поддържат връзка с тях.

  • Покажете им снимки от новото място, за да знаят какво да очакват

  • Посетете новото училище и учители преди първият им учебен ден, за да могат да свикнат по-лесно в последствие.

  • Разходете се из квартала заедно. Опознайте новостите.

Когато децата са малки:

Първоначалното отношение на малките към преместването е важен фактор за осигуряването на безболезнен преходен период както за тях, така и за вас самите. Обяснете на децата си предимствата на новото място за цялото семейство, не само за родителите. Разяснете им причината, поради която се налага промяната. Ако са още малки, трябва да представите нещата от забавната им страна. Можете да им опишете точно как техните играчки ще бъдат местени, защото те ще са важна част от детския комфорт в новото жилище. Насърчете ги да споделят открито притесненията си, за да можете да реагирате навреме.

Новите запознанства ще помогнат на детето ви да свикне на новото място

Препоръки:

  • Осигурете на децата сигурността и стабилността, от която се нуждаят.

  • Опознайте новото място. Покажете им адреса на карта.

  • Създайте им задачи. Ангажирайте ги по време на опаковането. Покажете им как да си подредят играчките и да ги наредят в кутии. Дайте им да си приготвят сак с дрехи, дори да не се справят толкова добре.

Когато се местите с тийнейджъри:

Проблемите при смяна на жилището, заедно с деца тийнейджъри са доста по-сложни. Тийнейджърите искат постоянно потвърждение и одобрение най-често от техните приятели.

С тийнейджърите е малко по-сложно

Смяната на училището, изоставянето на приятелите и възможности е критично за тях. Макар и да осъзнават необходимостта от преместването, на тях им е по-трудно да го приемат. Страхът от неизвестното ги прави несигурни.

Препоръки:

  • Внимавайте с емоциите им.

  • Бъдете честни с тях и обяснете ясно предимствата на преместването.

  • Бъдете търпеливи. Не им се ядосвайте и не повишавайте тона си.

  • Обсъдете притесненията им и отговорете на въпросите им.

  • Уговорете гостуване на приятели.

Не забравяйте, че използването на помощници като нас ще Ви спести повечето физически и психически стрес и Вие ще можете да се концентрирате над подкрепата към децата ви.

Популярни публикации
Скорошни публикации
Търсете по тагове:
Последвайте ни в:
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Basic Square
bottom of page